Vanaf 2024 is het in Nederland verboden een asbest dak te bezitten. Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gevaren van blootstelling aan asbest en geldt voor particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen.
De overheid verstrekt subsidie om te helpen versneld deze maatregelen uit te voeren.
Asbest dak in contact met buitenlucht
Oude asbestdaken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Het verbod geldt voor asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht zoals bijvoorbeeld golfplaten en dakleien. Het verbod geldt niet voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit. Het verbod gaat ook alleen om dakbedekking, dus niet om bijvoorbeeld boeidelen, dakgoten en gevelpanelen. Rijksoverheid adviseert wel om deze onderdelen gelijk mee te nemen bij asbestsanering. Asbestdak beschadigd? Dan kan geëist worden dat het dak direct wordt verwijderd (bron: Rijksoverheid).
Eigenaar verantwoordelijk voor verwijdering asbest dak
Als eigenaar van een gebouw met asbest dak bent u zelf verantwoordelijk voor de verwijdering hiervan. Verwijdering moet altijd gemeld worden bij de gemeente en door een officieel gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf worden uitgevoerd. Gemeenten handhaven het verbod op asbestdaken met behulp van Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD) en in sommige gevallen doet de provincie dit.
Alternatieven
Een eerste mogelijkheid voor inwoners van Friesland is de regeling: Asbest er af, zon erop.
Daarnaast kan het dak meteen ook geïsoleerd worden met ecologische isolatiematerialen.