De mogelijkheden om een zonne-energie systeem(fotovoltaïsche) te ontwerpen dat niet gekoppeld is aan het elektriciteitsnet ontwikkelen steeds verder.
Een standalone zonne-energie systeem is volstrekt onafhankelijk van het bestaande elektriciteitsnet. De opgewekte zonnestroom die niet direct wordt verbruikt wordt opgeslagen in accu’ s zodat deze later weer gebruikt kan worden. Het nadeel ten opzichte van een netgekoppeld systeem is dat er geen extra stroom kan worden afgenomen van het openbare netwerk in geval daar behoefte aan is.
Voor een standalone systeem heb je opslagcapaciteit in de vorm van batterijen (accu’ s) nodig en laadregelaars.
Batterijen
Speciale batterijen voorzien van een spiraalcel met hoogwaardig lood zorgen voor flexibele buffering van de opgewekte stroom. Door de lage interne weerstand herstellen de batterijen zich snel na ontlading.
Laadregelaar
Een laadregelaar is een speciale elektronische schakeling die continu het maximum vermogenspunt (Maximum Power Point) tracht te vinden om zodoende het maximale rendement te halen uit de zonnepanelen. Deze zogenaamde “Maximum Power Point Trackers” zorgen ervoor dat bij voldoende licht de batterijen opgeladen worden.Op een later tijdstip kan de energie gebruikt worden voor verlichting of om motoren te laten draaien.
Het systeem
De zonnepanelen geven hun vermogen niet aan het elektriciteitsnet af, maar aan een accu. Tussen de zonnepanelen en de accu’s wordt een laadregelaar geplaatst. Deze beschermt de accu’s tegen volledige ontlading, omdat de cellen anders beschadigd worden. Is er vraag vanuit een stroomverbruiker, zoals een wasmachine, dan zal de stroom vanuit de accu worden ontrokken naar de omvormer.
Schematisch.