Verwarmen
- Probeer de woning in te delen in temperatuurzones. Leefruimten met een hoge warmte behoefte aan de zuidkant en onverwarmde ruimtes aan de noordkant.
- Hou de kamertemperatuur zo laag mogelijk. Één graad minder komt overeen met een besparing van € 40. Zet een uur voor het slapengaan de CV op nachttemperatuur (15oC).
- Draai de verwarming uit of laag in ruimtes waar je niet verblijft.
- Radiatoren en convectoren moeten regelmatig afgestoft worden. Stof vermindert het rendement van de radiatoren en is niet goed voor het binnenklimaat.
- Sluit 's avonds de gordijnen.
Warm tapwater
- Laat de warmwaterkraan niet onnodig lopen bijvoorbeeld tijdens tandenpoetsen of scheren.
- Eéngreeps mengkranen staan vaak op de middenstand. Dit betekent dat er vaak onbedoeld warm water in de leiding loopt als men eigenlijk koud water wil nemen om bijvoorbeeld de groenten te wassen. Let erop dat de greep volledig op de koude stand staat of laat de greep ¼ slag draaien. De middenstand is dan volledig koud water.
Koken
- Kook in zo weinig mogelijk water, in de juiste pan of kookpot met het deksel er op. Hoe meer water er verwarmd dient te worden, hoe hoger het energiegebruik.
- Doe altijd een deksel op de kookpan. Zonder deksel verbruik je drie keer zoveel energie.
- Gebruik indien mogelijk een snelkookpan. Deze gebruikt minder energie en kookt sneller met behoud van smaak en vitamines.
- Zet de oven niet vlak naast de koelkast of diepvriezer.
- Afzuigkappen zuigen ook de warme lucht uit de keuken. Laat ze niet langer dan nodig aanstaan.
- De warmhoudplaat van de koffiezetapparaat gebruikt veel stroom. Giet de koffie meteen in een thermoskan en zet het koffiezetapparaat uit.
Koelen en vriezen
- Open de koelkast zo kort mogelijk en zet er geen warme voedingswaren in.
- Ontdooi ingevroren producten in de koelkast.
- Als je 2 weken of langer met vakantie bent, kan de koelkast uit.
- Stof op de achterkant vermindert het rendement en dient verwijderd te worden.
- Zet de koelkast niet voor een radiator
- Kies voor een diepvrieskist. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Hierdoor verliest het dit model bij opening minder koude dan een kastmodel.
- Ontdooi de diepvriezer minimaal 1 keer per jaar en inspecteer dan de rubberen dichting.
Wassen
- Hoe lager de temperatuur van het wasprogramma, hoe lager ook het energie- en het waterverbruik. Waspoeders en enzymen werken het best bij lagere temperaturen. Met moderne wasmiddelen zijn kookwassen meestal overbodig.
- Wacht met wassen tot je genoeg was hebt voor een volle machine (minimaal 5kg was)
- Laat de was goed centrifugeren. Hierdoor droogt hij sneller in de droogtrommel.
- Nog beter is het om de was buiten te drogen. Hierdoor bespaar je ca. 440kWh (€ 100) per jaar.
Verlichten
- Gebruik LED- of spaarlampen. LED-lampen worden steeds beter en goedkoper.
- Licht aan- en uitschakelen kost geen energie. Doe daarom het licht uit als je het vertrek verlaat
- Verlicht geen ruimtes waar je niet bent.
- Voor verlichting van de hal, garage, kelder en zolder kan je bewegingsmelders laten installeren.
- Gebruik lichte kleuren voor het interieur. Dit scheelt zo 15% op je verlichting.
- Verlicht rechtstreeks in plaats van indirect via uplight.
- De meeste halogeenlampen werken met een transformator. Deze verbruikt ongeveer 5 Watt aan elektriciteit. Wanneer de aan/uitschakelaar tussen de transformator en de lamp zit, blijft de transformator ook stroom verbruiken.
- Met dimmen bespaart u wel energie maar minder dan u denkt, als u dimt tot 50% van de oorspronkelijke hoeveelheid licht, dan verbruikt de lamp nog 75% van het oorspronkelijk vermogen verbruiken als de lamp uit is. Met een schakelaar tussen het stopcontact en de transformator zet u alles uit. De stekker eruit trekken kan ook.
Stand-By
- Elektrische apparaten die stand-by staan, zoals tv, video- en dvdspeler verbruiken constant stroom. Schakel deze uit; gebruik eventueel een stand-by killer
- Oplaadbare apparaten in de laadhouder, zoals kruimeldief of tandenborstel gebruiken constant stroom. Koppel de laders los met een schakelaar of schakelstopcontact en koppel ze alleen maar aan als het apparaat leeg is en weer opgeladen dient te worden.
- Een screensaver bespaart geen energie, in tegendeel; bewegende plaatjes doen de PC meer stroom verbruiken dan wanneer u aan het tekstverwerken bent. Laat het scherm na bv. 10 minuten op stand-by gaan.
- Computers verslijten niet door deze vaak aan en uit te zetten. Zet de computer uit als je een pauze neemt. Bij korte pauze's of traag opstartende computers kan je deze in de slaapstand zetten.
Downloaden als PDF : energie besparen zonder investeren