Groendak, buffer voor regenwater

Bij hevige regenbuien ontlast een groendak de riolering, omdat het regenwater eerst gebufferd wordt en gebruikt door de vegetatie. Het trager afgevoerde water is tevens deels gezuiverd.

Omschrijving 
Groendak is een verzamelnaam voor platte­ en hellende daken met begroeiing. Die begroeiing kan bestaan uit vetplantjes (sedum), kruiden, mos en/of gras tot zelfs bomen en struiken.

Opdrachtgevers kiezen vooral voor een groendak omdat op die manier het gebouw beter opgaat in de natuurlijke omgeving of omdat ze zo wat meer groen in de stad willen brengen.

Het groendak verschaft een nieuwe leefruimte voor de verdrongen fauna en flora. Het verbetert  het micro­klimaat door de nivellering van temperatuuruitersten, verhoging van de luchtvochtigheid en het binden van (fijn)stof. Bij hevige regenbuien ontlast een groendak de riolering, omdat het regenwater eerst gebufferd wordt. Het trager afgevoerde water is tevens deels gezuiverd.
Toepassing
Het groendak bestaat uit een isolatielaag, een waterdichte dakbedekking, worteldoek en substraatlaag en de uiteindelijke begroeiing.

De toepassing van een grasdak wordt gezien als een isolatiemaatregelen omdat het in de zomer een verkoelende werking heeft en in de winter een isolerende werking. Door de hoge massa is er sprake van een verhoogde geluidsisolatie en een afvlakking van  temperatuurschommelingen. Dit heeft het een gunstig effect op het binnenklimaat.

Een groendak kan toegepast worden op een platdak of een (licht)hellend dak. De hellingshoek mag niet te groot zijn omdat anders de afschuif krachten te sterk toenemen.  Er zijn verschillende soorten groendaken:

Sedumdak 
Sedum is een klein soort vetplant. Het bestaat in verschillende kleuren en kan gecombineerd worden met mos. Sedumdaken kunnen in principe licht uitgevoerd worden: een substraat­laag van 3 cm kan voldoende zijn.
Grasdak
Een grasdak vereist een dikkere substraatlaag van mimimaal 8 cm bij een plat dak en minimaal 15 cm
bij een hellend dak.
Het gewicht vereist een zwaardere dakconstructie.
Tuindak
Zeer gevarieerde begroeiingsmogelijkheden waarbij ook te denken is aan struiken, bomen en vijvers.

Voordelen

  •  beter binnenklimaat
  • koeler in de zomer en warmer in de winter
  • minder temperatuurschommelingen
  • beter lokaal leefmilieu
  • langere levensduur van de dakbedekking
  • verhoogde geluidsiolatie

Nadelen

  • zwaarder draagconstructie
  • hoger kostprijs

2011-09-06 09.45.37

Eén reactie

  1. Ik hoor steeds vaker over groendaken en hun goede functie om regenwater op te vangen. Daarnaast lijkt het mij een goed isolatiemiddel wanneer je een plat dak hebt. Ook ziet het er mooi uit en verbeterd het de biodiversiteit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.