Tips voor een gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat in uw woning komt de gezondheid van u en de overige gezinsleden ten goede. Door bijvoorbeeld goed ventileren, luchten, verwarmen en schoonmaken verbetert u het binnenklimaat. Enkele tips.

Ventilatie
Ventileren is niet hetzelfde als luchten. Ventileren is de gebruikte binnenlucht 24 uur per dag vervangen door frisse buitenlucht. Luchten is de ramen eens flink tegen elkaar openzetten als dat wenselijk is bijvoorbeeld omwille van een geur of veel vocht in huis. Ventilatie gaat de hele dag continu door (24/24).   Dit kan door het openzetten van ventilatieroosters en/of raampjes op een kiertje zetten. Bij tocht zet u de roosters half open.
Luchten doe je vooral voor dat je de ruimte gaat gebruiken of tijdens het gebruik. Luchten bij het verlaten van een ruimte heeft geen zin en geeft onnodig energieverlies.

Een goed geventileerde ruimte is droger en daardoor energiezuiniger.

Schone ventilatieroosters

Maak de ventilatieroosters minimaal eenmaal per jaar goed schoon.

 

Mechanische ventilatie
Heeft uw woning mechanische ventilatie? Zorg dan voor een goed onderhoud van het systeem en van de afzuigventielen en filters. Maak de ventielen en filters regelmatig schoon. Sluit de ventielen nooit af. Laat het ventilatiesysteem periodiek reinigen.

Schimmels verwijderen
Heeft u last van schimmels, neem dan de schimmels vochtig af met water en soda. Gebruik hiervoor een doek in plaats van een borstel om verspreiding van de schimmelsporen in de lucht te voorkomen! Maak niet alleen de schimmelplek schoon, maar ook het oppervlak rondom de schimmels om alle schimmelsporen te verwijderen. Laat hierna het oppervlak goed drogen voordat u gaat schilderen of behangen.

Neem ook vooral de bron weg, namelijk: vocht.

Gelijkmatig verwarmen
Verwarm in de winterperiode de ruimten in uw woning goed en gelijkmatig. Hiermee voorkomt u dat vocht neerslaat als condens. Houd de thermostaat overdag rond de 20ºC en ’s nachts op minimaal 15 ºC. Op die manier daalt de temperatuur ‘s nachts niet te veel.

Meer informatie? : milieu centraal

 

Geplaatst in GEZONDHEID.

4 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.